Resultatet

Då högtalarsystemet var färdigt tänkte jag lyssna på musik och njuta. Då hände det som inte ska hända: musiken tystnade. Det var löskontakt någonstans mellan cd-spelaren och digitalkabeln till konvertern. Kontakterna i min cd-spelare har varit lösa tidigare så jag förutsatte att felet låg där. Jag öppnade cd-spelaren för att kunna löda, men jag fick lov att ta ut en massa saker innan jag såg att felet inte låg där – det var digitalkabeln som var av. Alltså skruvade jag hastigt ihop Marantz:en och bytte kabel – då vägrade cd-spelaren spela. Jag märkte senare att jag i brådskan skruvat en skruv i fel hål (det fanns många) och skruven hade genomborrat en komponent på andra sidan av kretskortet. Pinsamt! Min Marantz CD-52 SE är ingen ny spelare, den kanske inte ens kunde repareras. Det måste troligen bli en ny spelare, så jag prutade mig till ett bra pris på en Marantz CD-4000, eftersom den har fått bra kritik och den dessutom har en koaxialutgång. Jag kom hem och kopplade den till konvertern (Musical Fidelity X-DAC) och, vilken besvikelse! Den lät sämre än min gamla spelare, ljudet var klart men hårt. En förbättring inträffade då jag bytte fasen i stickkontakten, men inte var förbättringen fullständig. Jag försökte då få köpa tjockt filttyg att sätta runt diskantelementen. Det verkade omöjligt - fanns inte att få. Det blev då igen så att jag fick ta av det som fanns. Min gamla duffel var det närmaste filten jag kunde komma. Jag skar upp en heltäckande yta och limmade på betongen. Sedan skar jag stjärnformade cirkelskivor för varje diskant och satte ovanpå den första filten. (se foto 7) Detta gav en mycket mjukare och mer förfinad diskant. Det tråkiga var att min duffel varit brun och inte grå, men å andra sidan matchar det bruna i högtalarna bokhyllorna på sidorna. Jag var trots allt inte helt nöjd med diskanten. Jag hade endast tänkt använda cd-spelaren som transport och det borde inte vara övermäktigt att få ut en oförstörd signal. Ljudvolymen kunde regleras på cd-spelaren också då signalen togs ut till min X-DAC, och att spela HDCD-skivor kunde Marantzen inte trots att min konverter borde sköta jobbet. Det verkade vara en massa dålig elektronik i vägen för signalen. Jag försökte då testa vissa tweakar. Jag kopplade en liten kondensator parallellt med varje diskantelement. Resultatet var en mjukare diskant, men många detaljer i ljudet försvann också  ;-(. Jag testade också ett stort motstånd i mitt filter för att på sätt lugna diskanten - detaljerna försvann även nu. Det verkade onödigt att tweaka på detta sätt, det hela lät ungefär som om jag körde musiksignalen från cd:n via ett försteg. Jag ville höra detaljerna i musiken!

En musikanläggning kan ha många brister. Många av dessa kan man leva med. Det är inte hela världen om det fattas litet i basen, eller om djup och bredd inte är fullständiga. Det jag inte kan leva med är om det låter ”illa” i diskanten. Jag kan inte säga att diskanten lät speciellt illa, men ljudbilden var inte angenäm. Man måste kunna spela i timmar utan att besväras av lyssningströtthet! Ljudanläggningen ska kunna skapa ett audiohologram där man trivs! Ska man alltså vara tvungen att betala en massa pengar för att få en hygglig cd-spelare? Nå, ännu var det var ingen katastrof, min dotter som ärvde mina Kef:ar behövde en spelare, och för sitt pris är väl Marantz CD-4000 en skaplig spelare, men tyvärr passade den inte min helhet. Högtalarna blottade bristerna. Jag stod alltså utan spelare igen.

På nätet råkade jag se att en affär hade en begagnad Rotel RCD-965BX för 190 euro. Jag kollade recensionerna på nätet. Många var lyriska! Det visade sig att spelaren trots sina år var i ett underbart skick, inte en skråma – som ny! Jag slog till och köpte den. Ett av mina bättre köp! Det som sades på nätet stämde. Ljudet var behagligt – ingen lyssningströttet mera! Ändå är inte denna spelare perfekt. Man kunde säkert förbättra den genom att byta några elektrolytkondesatorer och klockan, men nog duger spelaren som den är ;-). Numera använder jag min konverter ganska sällan.  Man behöver alltså inte betala en förmögenhet för en bra cd-spelare.

Hur låter det då? Jag tycker att man ska komma ihåg att en anläggning alltid är en helhet. Jag använder samma högtalarledning som för mer än tio år sedan, Tara Labs Omni. Samma kabel har jag använt inne i baslådan. Kabeln mellan cd-spelare och förstärkare är också av samma fabrikat. Jag tror att placeringen av högtalarna spelar en större roll än kablarna. Det allra viktigaste för ljudbilden är trots allt rummets akustik. Mitt rum är definitivt inte perfekt, men jag kan i alla fall reglera reflexionerna från väggarna en aning då jag har möjligheten att öppna fyra stora dörrar till angränsande rum både bakom och vid sidorna av högtalarna. Det verkar trots allt förvånande hur lite man bryr sig om rummets akustik. Folk satsar mycket pengar på en dyr anläggning som sedan placeras i ett akustiskt fiasko. Jag bodde på 70-talet i en bostad som hade spännpapp på väggarna och heltäckningsmatta på golvet. En underbar akustik för en stereoanläggning. Det akustiska hologram högtalarna gav var oförstört!  Vid en renovering byttes pappen mot skivor och akustiken förstördes totalt! Jag vet alltså inte riktigt vad mina högtalare duger till – den övre gränsen är outforskad!

Jag läser sällan hi-fi tidskrifter eftersom jag tycker att det är svårt att få en vettig jämförelse mellan olika produkter. Om en billig högtalare i ett test får fem stjärnor men en hundra gånger dyrare endast får fyra stjärnor i ett motsvarande test – är den billigare då bättre? Det jag tycker jag objektivt kan säga är, att i jämförelse med mina gamla högtalare är mina nya ett enormt lyft.

Min subjektiva åsikt är att de ger en klar och mycket detaljerad men varm ljudbild, med  förfinad klang. Det hörs inget av lådorna, bara musik från elementen! Inga oönskade resonanser och stående vågor. Ljudbilden har bredd, djup och olika instrument placeras bra ut i rummet. Dessutom är jag glad för att de också låter bra då man spelar på låg volym. Det är som om man bara var lite längre borta från scenen. Om man vrider på litet mera volym börjar baslådan verkligen pumpa luft, men endast om det i inspelningen finns en hygglig bas, inga resonanser från lådan alltså.  Nu placeras också solisten bra i lyssningsrummet med fina detaljer i ljudet. Jag tycker att jag lyckats uppnå de mål jag satte upp.

Delningsfiltret har fått nya kvalitativa delar, grövre luftspolar och Elfas SCR-kondensatorer. I övrigt har jag inte ändrat på något. Fördelen med många element är förutom att känsligheten stiger att man också får en minskad distorsion. Det är många element som delar på bördan då ljudbilden skapas.

Man kan alltid spekulera om vad som kunde ha gjorts bättre. Tänk om jag istället för de förmånliga elementen valt tio gånger dyrare komponenter t. ex. Thiel & Partners keramiska element. Jag kunde ju ha lött silverkabel med "silvertenn" i stället för att använda mina containerfynd. Om du tänker på detta sätt har du fastnat i ekorrhjulet: byta - hitta bättre? - söka fel - byta - hitta bättre? - söka fel - byta...

Allt kan göras bättre, men viktigaste är trots allt musiken och har man lyckats få en anläggning som sprider välljud tycker jag att man noga bör tänka efter innan man byter någon komponent.

Har högtalarna inga svagheter då? Det är klart att om tjugofem element ljuder samtidigt så uppstår det interferens. Marantz CD-4000 gav definitivt en ”kornig” ljudbild i diskanten p.g.a. interferens, medan min nuvarande cd-spelare klarar jobbet bättre (bra). Högtalarna är kanske systemkänsliga? Sedan kan man kanske påstå att det kunde bli jobbigt att flytta ;-).

 

tillbaka   inledning    kopplingen    bygget    baslådan    resultatet